Cara Nak Buat Ketupat Sotong Kelantan

Dah sampai masabilastambahkan 12 cawan santan cair dengan secubit garamBagi lemak sedap elok pulut nantiBersihkan sotongcabut kepala dan kalau nak buang kulit luarboleh juga. Sotong segar yang diisi dengan beras pulut dan kemudiannya dimasak bersama santan dan gula melaka.


Ketupat Sotong Gebu Versi Kelantan Tak Boleh Sumbat Ketat Sangat Tau

Buat jer segala amalan dan tambahkan sedekah di tiap tiap malam 10 akhir Ramadhan ini.

. Berikut adalah cara membuat ketupat sotong Kelantan style. Masukkan semula kepala sotong dan cucukkan dengan lidi supaya pulut tak keluar. Basuh beras pulut dan tuskan.

KETUPAT SOTONG VERSI KELANTAN. Supaya bila anda teringin jer nak makan. Cara Buat Resipi Ketupat Sotong Kelantan.

3 helai daun pandan. Bersihkan sotong buangkan hitam toskan sotong tersebut. Tapi ketupat sotong tak perlu tunggu raya tunggu harga sotong murah baru boleh buat.

Tapi ayam tu sy goreng separuh masak dulu tak nak bg hancur dgn tumisan rendang. Cara Memasak Ketupat Sotong Cara Kelantan. Cara untuk membuat Sambal Sotong Sumbat Telur yang sedap dan mudah disediakan.

Cara-cara untuk membuatnya. Masukkan semula kepala sotong dan cucukkan dengan lidi supaya pulut tak keluar. Dan biarkan kembang sekejap.

Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Masukkan bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering. Tengok cara caranya tu.

Ambil sotong dan bukakan bahagian bawah. 600-650 ml santan segar. 8 keping kecil gula Melaka.

Other Apps - July 04 2022 Simpan biase dalam peti sejuk biasa aje 4 hari. Untuk 10 orang makan 4 kg sotong saiz XXL. Cara untuk membuat Ketupat Sotong Asli Kelantan.

Resipi Ketupat Sotong Kelantan Style Oleh Rose Hassan Cookpad Ketupat Sotong Gebu Versi Kelantan Tak. 8 ekor sotong saiz sederhana terpulang anda kuantitinya 1 pot beras pulut cuci dan rendam 1 jam tos kes MaDiHa nak cepat rendam dalam air panas 5 minit 1 biji kelapa ambil asingkan santan pekat dan santan cair agak lebih 2 batang serai ketuk. Kacau hingga sebati dan biarkan sema 10-15 minit nak bagi beras pulut kembang.

Lagi puas hati sebab boleh makan banyak-banyak. Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam. Rendam beras pulut selama 2 jam dengan santan dan sedikit garam.

Kalau musim raya yang selalu dijamu ketupat daun palas dan ketupat nasi. Kemudian rendam dalam 12 cawan santan cair dengan secubit garam dan sehelai daun pandan yang disiat. Rendam 1-2 jam sebelum buat beras pulut tu dulu.

1 ½ kg sotong - 17 ekor. Cara untuk membuat Ketupat Sotong Asli Kelantan. Jangan terlalu banyak isikan separuh sahaja nanti pulut akan mengembang apabila masak.

Sebenarnya sudah 2 hari Sha beli sotong dengan niat memang nak buat ketupat sotong style. Masukkan pulut ke dalam sotong masuk separuh je tau. Yer la kalau kita masak sendiri di rumah.

Sedap sungguh ye tak percaya cubalah buat kerana resipinya ada dikongsikan di bawah. Lidi pencungkin gigi secukupnya. Cara untuk membuat Sotong Kangkung berserta resepi sosnya yang memikat selera anda sekeluarga.

3 ulas bawang merah hiris. Resepi ketupat sotong Kelantan begitu terkenal kerana memang sedap. Letak daun pandan dalam periuk 150 mlm santan pekat Ben guna Farm Fresh12 sudu teh garam 1 sudu teh halba dan nak lagi.

Kemudian susun sotong atas daun pandan dan masukkan santan sehingga sotong tenggelam. Tambahkan sedikit garam pada beras pulut tadi. Pejam mata pun boleh buat janji tangan kena jalan.

Masukkan beras pulut ke dalam. Mula-mula bersihkan sotong boleh kalau nak buang lapisan merah pada kulit sotong. Ambil sotong gunakan sudu kecil masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannyajangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah 4.

Cara untuk membuat Ketupat Sotong Asli Kelantan. Sumbat pulut kedalam sotong. Susun sotong dalam periuk.

1 sudu kecil halba. Nak buat ketupat sotong sangat mudah. 1 ½ keping gula Melaka - 140-150 gram.

Masukkan sedikit santan sekadar tenggelamkan beras pulut. Sebab tu hari ni kita akan kongsikan resepinya kepada anda. Cara buat ketupat sotong.

Bagi yang pernah rasa Ketupat Sotong Kelantan akan mengakui keenakan sajian istimewa ini. Cara Penyediaan Resepi Ketupat Sotong Kelantan Terengganu. Kemudian isikan beras pulut kedalam sotong.

Masukkan bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering. Masak dengan api yang perlahan sehingga sotong. Lekatkan kepala dengan lidi sate or pencungkil gigi.

Masukkan pulut ke dalam sotong masuk separuh je tau. Namun pasti ada yang berasa pelik sotong dimasak manis begini. Kelantan ketupat ketupat pulut.

Bersihkan sotong cabut kepala sotong buang perut kantung dakwat dan kulit. Susun sotong dalam periuk. Lepas tu cucuk kepala sotong dengan lidi.

Ambil sotong dan bukakan bahagian bawah. Begini Cara Masak Ketupat Sotong Kelantan. Isi beras pulut yang dah siap direndam 1-2 jam ke dalam sotongMasukkan 1 sudu makan santan pekat dalam sotong.

½ sudu kecil garam. Basuhkan beras pulut dan toskan. Boleh la masak sendiri di rumah.

Biarkan selama 12 jam. Mari sini nak kongsikan cara-cara membuat ketupat sotong yang sedap. Cara Nak Buat Ketupat Sotong Kelantan Get link.

Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam. Cara-cara untuk membuatnya. Berbanding kalau beli di kedai dah la mahal.

Masukkan sekali gula melaka gula mengikut kemanisan yang disukai dan garam. CARA-CARA PENYEDIAAN KETUPAT SOTONG. Cara penyediaannya adalah seperti berikut.

Kacau hingga sebati dan biarkan sema 10-15 minit nak bagi beras pulut kembang.


Resepi Ketupat Sotong Kelantan


Resepi Ketupat Sotong Mudah Dan Cepat Iluminasi


Resipi Ketupat Sotong Kelantan Style Oleh Rose Hassan Cookpad


Resepi Ketupat Sotong Versi Kelantan Try Masak Icookasia Youtube

Comments